Zelí, okurky i chleba budou opět soutěžit v Dobrém

DOBRÉ – Ekologické centrum Keithe Morrise v Krupárně v Dobrém chystá další ročník soutěže o nejlepší domácí výrobky – nakládané zelí a okurky a chleba. Zeliádu, okurkiádu a chlebování pořádá křesťanská organizace A Rocha v sobotu 2. února od 10 hodin, příjem předem ohlášených výrobků je v den soutěže v 9.30 hodin.

DSCF6131 (2)

Foto: Irena Voříšková

Vzorky do soutěže je nejlépe zaregistrovat předem na e-mailu psvetlik@arocha.cz nebo na telefonním čísle 775 042 228. Je však možné přinést je i ráno před soutěží.

Nakládané okurky a zelí se přijímají do soutěže v klasických sklenicích 0,7 litru, chleba přineste celý bochníček.

Vzorky jsou nevratné, soutěž je anonymní, zveřejněna budou jména tří výherců v každé kategorii.

„Na programu je povídání o významu a původu kysaného zelí, nakládaných okurek a domácím chlebu. Proběhne zábavná soutěž a vyhodnocení vzorků. Malé občerstvení je zajištěno. Účast na této akci není podmíněna přinesením soutěžních vzorků,“ uvedl za pořadatele Pavel Světlík.

Kysané zelí a nakládané okurky jsou v české kuchyni součástí pestrého jídelníčku. Zelí nesmí chybět u tradičního vepřo – knedlo – zela, ale je hlavně zdrojem důležitých vitaminů a minerálů.

Celým programem bude letos opět provázet svými vtipnými písněmi českoskalický písničkář Petr Bischof. Ten složil i ódu na zelí.

„Radostně když nakládáme, květy polí zelný list, krásnější nad orchideje, tulipán si zkuste sníst. Přízeň zelí ke člověku, trvá dlouhý zimní čas, mezi Boží dary země, chválí zelí každý z nás,“ zní první sloka Bischofovy Ódy na zelí.

Čtenářská diskuze