Vinné révě pod Orlickými horami letos přálo počasí

NOVÉ MĚSTO N. M. – Před pěti lety založil na novoměstských terasách Libor Hovorka novou vinici, letos na svatého Václava sklízel úrodu už potřetí.

Vinobrani-9

„Sklizeň jsme měli symbolicky na svatého Václava, patrona vinařů. Úroda byla bohatá a počasí při sklizni jsme měli výborné, protože bylo slunečno a relativně teplo. Ze 160 keřů révy vinné jsme sebrali dva metráky hroznů a z nich jsme vylisovali celkem 150 litrů moštu. Obě odrůdy – Livora a Seyval blanc – měly při sběru velmi dobrou cukernatost, což dává předpoklad, že se můžeme těšit na kvalitní vína. Ochutnat je bude možné na příštím, již čtvrtém ročníku NovoVinobraní, které se bude konat příští září na viničních terasách domu U Horské brány v městské památkové rezervaci Nové Město nad Metují,“ uvedl majitel vinice Libor Hovorka.

Ze 150 litrů moštu je 80 litrů z odrůdy Livora (cukernatost 21,1°NM) a 70 litrů z odrůdy Seyval Blanc (cukernatost 20°NM).

Málokdo by možná čekal, že v podhůří Orlických hor narazí na vinici. Pěstování vinné révy ve městě je však historicky již třetím pokusem.

„První pokus o založení vinice ve městě se konal v první polovině šestnáctého století, vínu se ale v našich klimatických podmínkách nedařilo, takže po několika desetiletích pěstování skončilo. Pak se o obnovení vinohradu pokusil kupec Antonín Hartman, který vybudoval tyto terasy. Utratil za ně celé jmění a dobré víno z nich nevzešlo. Pro mě je pěstování révy koníček, na němž nejsem existenčně závislý,“ dodal Libor Hovorka.

Času zabere takový koníček hodně. Vinici musí vinař okopávat jednou měsíčně, réva se musí také zastřihávat, zalamovat a ošetřovat proti plísním a různým nemocem.

Odrůdy vína na novoměstské vinici

Livora – odrůda ze složitého křížení, kde hrají významnou roli Tramín a Villard Blanc. Hrozen a bobule jsou menší, zelenkavé. Odrůda je schopná dosahovat vysoké cukernatosti i v méně příznivých podmínkách, středně raná, má jemně svěží citrusovou vůni, svěží kyselinku – v Novém Městě nad Metují byla vysazena 1. května 2010.
Seyval Blanc – interspecifická hybridní odrůda pocházející z Francie, rodiče Seidel 4995 a Seidel 4986. Hrozen je středně velký, barva hroznu žlutozelená. Dozrává počátkem října, je vysoce mrazuvzdorná, vhodná do nejsevernějších oblastí. Kromě severní Francie, kde se pěstuje od 30. let minulého století, ji najdeme v Kanadě, USA a Anglii a také na polských vinicích – v Novém Městě nad Metují byla vysazena 1. května 2010.

Čtenářská diskuze