V Sýpce se poprvé pražila orlickohorská káva

ROKYTNICE V O. H. – Vůně čerstvě pražené kávy a následně z ní vyrobený kávový nápoj mohli ochutnat v sobotu 16. března návštěvníci Sýpky – Muzea Orlických hor.

SAM_8523

Petr Frolík před Sýpkou pozoruje pražičku kávy zapůjčenou z jičínského muzea.
Foto: Eva Ženíšková

Své brány tu pro veřejnost dokonce otevřela muzejní kavárna. A své premiéry se dočkala také pravá orlickohorská káva.

„V prostorách Sýpky máme pro zpříjemnění atmosféry muzea několik pokojových květin. Patří mezi ně i kávovník, který nás letos obdařil svojí první úrodou kávových semínek. Zkusili jsme je během sobotní akce upražit. Pokus se zdařil, upražili jsme tak první ryze orlickohorskou kávu. Získali jsme pro ní historickou pražičku na otop dřevem, již pracovně nazýváme Sputnik. Zapůjčilo nám ji Regionální muzeum a galerie v Jičíně,“ svěřil se Orlickému týdeníku ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, které Sýpku spravuje, Tomáš Zelenka.

V rámci programu čekala návštěvníky nejen ukázka a ochutnávka orlickohorské kávy, ale také mnohých dalších vybraných druhů. K posezení v muzejní kavárně zahrála přítomným živá hudba v podání přátel muzea Sýpky. K dobré kávě nesměla chybět sladká dobrota, o niž se postaralo místní pekařství. Pro návštěvníky bylo připraveno povídání o kávě s Petrem Frolíkem, zakladatelem pražírny kávy v Borohrádku na Rychnovsku. Jeho káva je známá v České republice i v zahraničí.

A právě Petra Frolíka, podle něhož by se káva měla správně začít pít ráno po snídani a dále vždy po jídle, se Orlický týdeník zeptal na několik otázek.

Jak by měla být káva správně servírována?
„Káva by měla být servírována podle toho, jak je kdo zvyklý. V případě kávy zalévané (turecké) by se měla káva správně zalít na první zalití (zprudka), tak aby se dostala co nejdříve do styku s vodou, a to 95°C horkou, měla by se nechat louhovat čtyři minuty a poté ještě teplá vypít. Při delším odstátí kávy se uvolňují třísloviny, které nejsou žádoucí.“

Je správné ke kávě podávat vodu nebo ne?
„Ke kávě by se měla vždy podávat voda. Káva je močopudná, a tak by mohlo docházet k dehydrataci organismu. Je dobré napít se vody i před pitím kávy, abychom si vypláchli ústní dutinu. Člověk si tak kávu může lépe vychutnat. Dále je možné připravovat kávu espresso nebo kávu v moka konvicích, k nimž je voda vždy důležitá.“

Jaké kávě dáváte vy sám přednost?
„Já osobně upřednostňuji espresso. Pokud jsem na cestách, vozím s sebou moka konvici. Espreso mám rád proto, že má minimální množství tříslovin, tudíž je pro organismus zdravější. Tato káva je i chuťově výraznější. Doporučuji dva až tři její šálky denně.“

Čtenářská diskuze