V Častolovicích se chystá tradiční degustace jablek

ČASTOLOVICE – Častolovičtí zahrádkáři chystají tradiční degustaci ovoce, která se koná v sobotu 2. února v zahrádkářském domě v Častolovicích. Začátek bude ve 14.00 hodin.

1 Degustace

Foto: Irena Voříšková

Bude provedena degustace jablek jak ze starých, ale stále dobrých odrůd, na příklad Ontario, Boskoopské, Idared, Zvonkovo, tak i ze současně pěstovaných například Rubín, Šampion, Melrose, Bohemia a dalších.

„Nebudou chybět ani nové rezistentní odrůdy, které se začínají na našich zahrádkách pěstovat třeba Admirál, Rozela a podobně. Právě poslední jmenovaná odrůda v roce 2018 vyhrála degustaci. Tyto odrůdy mají tu významnou vlastnost, že se nemusí tolik chemicky ošetřovat proti houbovým chorobám. K takovým odrůdám patří i odrůdy Rosana, Rubinola, Gold Star, Selena, Zuzana, Topaz, Rajka, Rubinstep, Rezista, Orión a řada dalších.

Jistě bude zajímavé vyjmenované odrůdy porovnat s takzvanými novošlechtěnci, které byly vypěstovány ve výzkumném ústavu v Holovousech a Střížovicích. Celá anonymní degustace bude v podstatě přehlídkou a porovnáním starých a nových odrůd, z kterých vyjde určitý výsledek a pro zahrádkáře rada, co by se mělo na našich zahrádkách v podmínkách Podorlicka pěstovat,“ zve hlavní organizátor akce Josef Helmich.

Všichni pěstitelé vědí, že i když byl loňský rok pro pěstování ovoce celkem dobrý, ve sklepě při uskladnění některé druhy ovoce trpí takzvanými skládkovými chorobami.

Vlastní hodnocení bude tedy sestávat z pěti kritérií, a to z posouzení vzhledu, kvality slupky, jakosti dužiny – její trvanlivosti a celkové chuti. K ochutnávce je připraveno 30 odrůd jablek.

„Velkým kladem této degustace bude to, že veškeré odrůdy jablek byly uskladněny v normálním sklepě bez umělého podchlazování, což dává daleko větší věrohodnost hodnocení kvality. Také doba degustace byla vybrána záměrně až na měsíc únor, protože dobře víme, že v létě a na podzim je ovoce a zeleniny dost, vitamíny nikomu nechybí. V zimních měsících je ale situace jiná, a proto chceme na našich zahrádkách pěstovat takové ovoce, které má dlouhou dobu konzumní zralosti a které nám tedy za normálních skladovacích podmínek vydrží co nejdéle,“ vysvětlil Josef Helmich.

Vlastní hodnocení se provádí anonymně. Čím více degustujících bude provádět ochutnávku, tím je hodnocení a pořadí nejlepších odrůd optimálnější. Proto pořadatelé zvou všechny zájemce do Častolovic, aby se vybralo to nejlepší ovoce, které bychom na našich zahrádkách měli pěstovat.

„Každý z přítomných obdrží po vyhodnocení výsledky degustace. Na ochutnávku s hodnocením jablek jsou zvaní všichni milovníci dobrého ovoce,“ dodal Josef Helmich.

Na závěr degustace je připravena beseda k pěstování dobrého ovoce v podmínkách Podorlicka.

Čtenářská diskuze