Týniště bude řešit stav školní kuchyně

TÝNIŠTĚ N. O. – Ve čtvrtek 23. listopadu zveřejnil ředitel základní školy v Týništi n. O. zprávu ohledně případu salmonely. Na základě této skutečnosti bylo vedení radnice v pátek nuceno zveřejnit kompletní zprávu Krajské hygienické stanice Hradec Králové.

sálat_těstoviny

Ilustrační foto.

„KHS provedla kontrolu ve školní jídelně v Základní škole Týniště nad Orlicí. Zpráva ovšem nikde o ředitelem komentovaném stavu kuchyně nehovoří, nehledě na to, že stav kuchyně se salmonelou neměl a nemá nic společného. Kdyby tomu tak bylo, předpokládáme, že by tyto prostory členové kontroly z KHS ihned pro další provoz uzavřeli. Zřizovatel, kterým je město Týniště nad Orlicí, si je vědom stavu tohoto zařízení a do rozpočtu příštího roku jsou vyčleněny finanční prostředky na vypracování projektové dokumentace. Domnívám se, že každému rozumně smýšlejícímu občanovi je na první pohled zřejmé, že zřizovatel budovu školy rozhodně nezanedbává, a stejné to bylo, je a bude i v případu jakékoliv havárie vyžadující okamžité řešení, zřizovatel vždy pomohl a pomůže,“ uvedl ke zprávě hygieniků starosta Libor Koldinský.

Kontrola byla provedena kvůli epidemii salmonely, o které jsme čtenáře Orlického týdeníku informovali v září. Část jídla přepraveného do ZŠ v Albrechticích nad Orlicí, tam způsobilo zdravotní problémy.

Hygienici zjišťovali zejména, zda bylo se zmrazeným kuřecím masem, které bylo součástí závadného těstovinového salátu, správně manipulováno. Ve zprávě jako závadu uvádějí, že při přepravě jídla (těstovinového salátu s kuřecím masem) nebyl dodržen „teplotní řetězec“ při přepravě.

„Studené pokrmy patří mezi výrobky určené k rychlé spotřebě a jsou epidemiologicky rizikové, proto je v rámci dodržování zásad správné hygienické praxe důležité v případě manipulace při přípravě a uvádění studených pokrmů do oběhu při teplotě prostředí nepřekračovat interval 30 minut,“ praví se ve zprávě.

Hygienikům se mimo jiné nelíbí rozmrazování ani dlouhé ponechání masa v pokojové teplotě a další chyby při přípravě tohoto jídla. Kromě toho byla ve školní kuchyni podle zprávy zjištěna řada dalších nedostatků, shrnutých ve třinácti bodech zprávy.

Laboratorní zkouška odebraných kontrolních stěrů ze dvou pracovních ploch v kuchyni ale neprokázala dle zprávy přítomnost patogenních mikroorganismů – Salmonella spp. a Listeria monocytogenes.

Čtenářská diskuze