Regionální potravina – komise navrhla devět lokálních výrobků

REGION – Jedenáctý ročník soutěže o tu nejkvalitnější regionální potravinu je opět tu.

potravina P1120597

Foto: KHK kraj

V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům: trhané vepřové maso ZEPO Bohuslavice (masné výrobky tepelně opracované), pomalu tažený hovězí vývar z Našeho hospodářství Jakuba Erkela, Osice (masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy), čerstvý sýr balkánského typu Karsit Agro (sýry včetně tvarohu), selský zákys Pavlíny Páchové z Rokytnice v Orlických horách (mléčné výrobky ostatní), Petráčkovy hořické trubičky sypané Josefa Petráčka z Hořic (pekařské výrobky včetně těstovin), kokosový dort bez mouky – PFERDA (cukrářské výrobky včetně cukrovinek), Trautenberk polotmavá třináctka – Pivovar Trautenberk (alkoholické a nealkoholické nápoje), Náš džem švestka – hruška – Petr Kareš, Ostroměř (ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě), propolis v medu Pleva s.r.o (ostatní).

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING, s.r.o.

Cena hejtmana

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K udělení Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 navrhl předseda Hodnotitelská komise ve spolupráci s ostatními členy následující tři výrobky, a to hrubozrnnou paštiku se zvěřinou, Farma Třebešov (masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy), Podzvičinskou Malenku – Lenka Lacinová Farma pod Zvičinou (sýry včetně tvarohu) a jahody ze Lhoty – Agrodružstvo Lhota pod Libčany (ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě).

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Čtenářská diskuze