podorlická kuchařka: Vánoce

Vánoční pokrmy a nápoje podávané během vánočního období, byly v minulosti součástí rituálů a lidových tradic. Nejznámějším štědrovečerním jídlem s houbami byl kuba (černý kuba), sladká kaše muzika, pekly se i oplatky s medem. Později se připravoval kapr. Na stole při štědrovečerní večeři nechybělo například ani svařené víno, vaječný koňak, čerstvé i sušené ovoce a vánočka.

Také poslední den v roce a oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spojovány s dobrým jídlem a pitím.

P1490415

Foto: Irena Voříšková

Vánočka
K symbolům Vánoc neodmyslitelně patří vánočky. Vánočka má podle tradice svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince. K její přípravě potřebujeme 500 g polohrubé nebo hladké mouky, asi 200 ml mléka, 120 g másla nebo jiného tuku, 1 sáček vanilinového cukru, 2 – 3 žloutky, 30 g droždí, 80 g cukru, kůru i šťávu z půlky citronu, 60 g rozinek, 60 g loupaných mandlí, trochu muškátového oříšku, trochu soli, moučkový cukr na posypání a rozšlehaný bílek na potření. V misce smícháme droždí se lžičkou cukru, lžici mouky a částí vlažného mléka, zakryjeme a necháme při pokojové teplotě 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, vlahý tuk, žloutky, zbylý cukr, vanilinový cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, muškátový oříšek, sůl a zbylé mléko. Vše zpracujeme na těsto, které přikryté utěrkou necháme na teplém místě dvě až tři hodiny kynout. Pak ho znovu prohněteme a zapracujeme rozinky a mandle. Necháme znovu kynout ještě nejméně půl hodiny. Potom těsto rozdělíme na sedm dílků, z každého vyválíme dlouhý váleček. Ze šesti válečků upleteme dva copy po třech pramenech. Jeden cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, promáčkneme do šířky, přidáme druhý cop, který zformujeme více do výšky. Váleček zbylého těsta stočíme do spirály, položíme na horní cop a jeho konce podsuneme pod vánočku a necháme ji ještě dvě až tři hodiny kynout. Vykynutou vánočku potřeme bílkem rozšlehaným s trochou mléka a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme celkem přibližně 50 minut – asi po pěti minutách snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme dozlatova.

Vánoční tvarohová štola
Štola je německé vánoční pečivo, obdoba naší vánočky. Chuťově je ale štola úplně jiná – sladší a obsahuje kromě rozinek a mandlí i kousky marcipánu a kandované ovoce. Na její přípravu potřebujeme 500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 vejce, 150 g tuku, 150 g cukru, 100 g rozpuštěného másla, 150 g zakysané smetany, 100 g rozinek, 100 g mandlí, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžičku strouhané citronové kůry a sůl. Mouku s práškem do pečiva dáme do mísy, přidáme tuk, cukr, tvaroh, smetanu a špetku soli. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec přidáme citronovou kůru, rozinky a mandle. Prohněteme, vyválíme na vále, přehneme v polovině po délce a přesuneme na vymazaný plech. Pečeme při střední teplotě asi 35 minut. Po vyjmutí potřeme štolu rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Kachna na medu
Očištěnou kachnu prosolíme, podlijeme vývarem a 100 ml červeného vína a lžičkou mletého zázvoru. Dál dusíme pod pokličkou a přeléváme. Teprve když je kachna měkká, potřeme nebo polijeme ji medem a necháme na posledních 15 minut bez pokličky.

Kapr na pivě
Čtyři porce kapra osolíme, opepříme a pokapeme pivem. V chladu je pak necháme asi hodinu odležet. Na pekáčku na oleji osmahneme pokrájenou cibuli – potřebujeme asi 4 malé cibule, přidáme porce kapra pokapané citronovou šťávou, posypeme kmínem, mletou paprikou a zalijeme čtvrt litrem světlého piva. Dusíme asi 25 minut pod pokličkou. Může se podávat s rýží či bramborem.

Čtenářská diskuze