podorlická kuchařka: šípek

Šípek má díky vysokému obsahu vitaminu C významné místo v prevenci respiračních chorob, je jedním z jeho nejbohatších zdrojů. Kromě toho jsou šípky zdrojem dalších vitaminů a minerálních látek. Například vitaminu B1, B2, P a K a provitaminu A.

Pro kuchyňské použití je nutné u šípků odstranit ochlupené nažky. Ze šípků se dělají marmelády, zavařeniny a výborný sirup. A také omáčky, třeba ke zvěřině. Pro výrobu šípkového vína se hodí šípky z co nejpozdnější sklizně – přešlé mrazem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šípek.
Foto: Pixabay.com

Šípkový čaj
Je potřeba 50 g sušených šípků na 800 ml vody. Kávovou lžičku rozdrcených šípků na šálek vody necháme alespoň hodinu macerovat, krátce povaříme a pak vyluhujeme – po patnáct až dvacet minut. Přecedíme přes husté sítko – šípky vymačkáme. Podle potřeby přisladíme medem nebo cukrem.

Šípková povidla
Potřebujeme 1 kg šípků, 700 g cukru a 200 ml vody. Zralé, umyté a očištěné šípky vaříme do změknutí. Prolisujeme přes sítko, získanou kašovitou hmotu osladíme a povaříme. Povidla poté nalijeme do sklenic a 20 minut sterilizujeme.

Šípková zavařenina
Měkké šípky zbavíme okvětí zalijeme vodou a rozvaříme. Pak šípky rozemeleme a prolisujeme. Na 1 kilogram šípkové hmoty přidáme 400 g cukru a svaříme do husta. Rozvařením šípků si ušetříme práci s jejich čištěním od jader a chloupků. Vařením změknou a v marmeládě nevadí.

Šípková omáčka ke kančímu masu
Potřebujeme 600 g kančí plece nebo kýty, 100 g slaniny, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibuli, 150 ml šípkového čaje, 200 ml suchého červeného vína, šípkový džem, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, olej, máslo a sůl. Maso prošpikujeme, osolíme, opečeme na pekáči – na oleji s kouskem slaniny. Maso vyjmeme a na výpeku opečeme nakrájenou zeleninu a koření. Maso dáme zpátky, podlijeme ho červeným vínem a čajem, přimícháme džem. Přiklopíme druhým pekáčem a ve středně vyhřáté troubě pečeme doměkka, občas podlijeme. Po upečení uložíme maso do tepla a dokončíme šťávu – k výpeku přidáme další lžíci džemu, podle chuti okořeníme a omáčku rozmixujeme.

Šípkové víno
V kvasné nádobě se širším hrdlem zalijeme šípky horkým sladkým roztokem (na kilogram šípků 3 litry vody, 900 g cukru a 3 g kyseliny citronové) Po vychladnutí přidáme kvasinky do vína (podle návodu) a prokvašené víno pak stočíme a dosladíme (100 až 200 g cukru na litr). Víno v demižonu necháme v temnu asi rok, než jej budeme konzumovat.

Šípkové víno bez kvasinek
Asi 1,5 kg šípků mírně namrzlých dáme do pětilitrové láhve a zalijeme prochladlým roztokem cukru a vody (1,5 kg cukru na 3 litry vody). Otvor lahve uzavřeme pergamenovým papírem, zavážeme a uděláme do papíru několik dírek. Víno necháme v teple kvasit asi tři měsíce, a teprve když všechny šípky spadnou ke dnu, stáčíme víno do lahví. Použité šípky můžeme pak doplnit půl kilogramem slupek z jablek a cukerným roztokem (1,5 kg cukru a 3 litry vody) a stejným postupem vyrobit víno – takzvaný druhák.

Šípkový sirup
Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 10 minut. Přecedíme přes sítko a přefiltrujeme přes plátno. Čistou šťávu zahřejeme na 70°C a přidáme cukr. Hned naléváme do sklenic a zazátkujeme.

Šípkový likér
Potřebujeme 500 g šípků, 1 1/2 l vodky (třešňovice), 250 g cukru, 1 sklenici vody, kůru z půlky pomeranče a kousek skořice. Očištěné šípky s pomerančovou kůrou a skořicí necháme 10 dní vylouhovat ve vodce. Scedíme je, do výluhu přilejeme vychladlý cukrový sirup (cukr svaříme ve sklenici vody), protřepeme a rozlijeme do lahví.

Čtenářská diskuze