podorlická kuchařka: posvícení

Staročeské posvícení se slavilo ve dnech výročí posvěcení kostela v té které obci. Císař Josef II. v roce 1786 nařídil po celé zemi slavit posvícení jednotně, a to třetí říjnovou neděli po svátku svatého Havla. Proto se často používá termín havelské nebo také císařské posvícení. V mnoha obcích se drželo posvícení o měsíc později – takzvané martinské posvícení. Hospodyně v té době pekly posvícenskou husu nebo kachnu, koláče či hnětýnky.

P1490429

Posvícenská husa
Potřebujeme 1 husu (asi 3 až 3,5 kg), sůl, kmín, 4 jablka, 300 g sušených švestek, 100 g jader vlašských ořechů a 1 pomeranč. Očištěnou a vykuchanou husu omyjeme a osušíme. Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspoň hodinu odležet. (Pokud husu nasolíme a okmínujeme den předem, maso bude křehčí. Porcovanou husu lze na noc namočit i do mléka, dosáhneme tak křupavější kůrčičky). Dvě jablka, polovinu švestek a ořechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč a husu zašijeme. Vložíme ji do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby. Nejprve pečeme při 160°C za občasného polévání výpekem – asi 1 hodinu. Přidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky. Teplotu zvýšíme na asi 180°C a husu dopečeme bez zakrytí doměkka. Hotovou husu naporcujeme a podáváme s různými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpeku pečeným ovocem s ořechy.

Knedlíky k huse
Asi 1 kg vařených studených bramborů umeleme, dáme na vál, přidáme 250 g hrubé mouky, 30 g krupice, 1 kávovou lžičku soli a vše lehce promícháme. Uprostřed směsi uděláme jamku, přidáme 1 vejce a dobře zpracujeme, nakonec zaválíme do těsta 150 g na kostky nakrájené osmažené housky. Z těsta uděláme podlouhlé knedlíky, v prudce se vařící vodě je vaříme 5 až 10 minut podle velikosti. Chutné jsou nejen jako příloha k huse se zelím, ale i k vepřové pečeni nebo k uzenému masu.

Posvícenská kachna
Potřebujeme 2 kachní stehna a 2 kachní prsa, 250 ml světlého piva, 100 g cibule, 1 až 2 stroužky česneku, jablko, křen, kmín a sůl. Očištěné maso protkneme klínky cibule, potřeme je česnekem se solí, okmínujeme a krátce zapečeme. Poté je podléváme a přeléváme pivem a zvolna pečeme dozlatova. Na talíři porce doplníme strouhaným křenem s jablkem. Jako příloha se hodí bramborové knedlíky a červené zelí.

Kachna na černém pivu
Připravíme si kachnu, hlízu zázvoru, špetku soli, kmín, hrst rozinek a 200 ml černého piva. Kachnu umyjeme, osušíme a naporcujeme. Čerstvý zázvor omyjeme, oloupeme, najemno nastrouháme a smícháme se solí a kmínem. Touto směsí kachnu potřeme, posypeme rozinkami a zalijeme černým pivem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, nezapomeneme občas podlévat. Pečeme asi 1,5 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Podáváme s houskovým knedlíkem a salátem z červené řepy.

Pikantní kachna
Kachnu posolíme, opepříme a necháme klasicky péci v troubě. Když se utvoří kůrčička, zalijeme kachnu decilitrem slivovice, podlijeme bílým vínem a podusíme. Když je maso měkké, přidáme do výpeku kompotované hroznové víno, kachnu vyjmeme a do šťávy zašleháme sladkou smetanu.

Posvícenské koláče
Budeme potřebovat 600 g hladké (případně polohrubé) mouky, 40 g droždí, 80 g cukru, 200 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 80 g rozehřátého tuku, rozinky, mandle, vejce na potření a různé náplně – například tvarohovou, makovou, ořechovou nebo povidlovou. Zpracované těsto necháme v teple vykynout. Těsto pak přendáme na vál a rozdělíme na bochánky – podle požadované velikosti koláčů. Rozválíme je a dáme na pomaštěný plech. Uprostřed koláče uděláme skleničkou důlek, aby náplň lépe držela. Větší koláče zdobíme více náplněmi najednou, přidáme i rozinky a mandle. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do rozehřáté trouby a upečeme dozlatova.

Čtenářská diskuze