podorlická kuchařka: polévky

V mrazivém počasí každý ocení horkou polévku. Je to jednoduché jídlo plné fantazie, protože masový či zeleninový vývar lze díky ingrediencím a zavářkám obměňovat.

pea-soup-2786133

Gulášová polévka
Budeme potřebovat 150 g vepřového a hovězího masa, 20 g sádla, cibuli, papriku, 50 g mouky, 250 g bramborů, majoránku, sůl a 1,5 l vody. Na sádle necháme zpěnit cibuli, přidáme mletou papriku, na kostičky nakrájené nebo hrubě namleté maso a vše pomalu dusíme. Pak zaprášíme moukou, dáme osmahnout, přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou nebo vývarem, přisypeme majoránku a dobře povaříme. Podle chuti případně přidáme sůl a koření.

Kukuřičná polévka
Na másle si připravíme jíšku z hladké kukuřičné mouky, jíšku zalijeme kuřecím vývarem a necháme provařit. Přidáme 1/2 potřebného množství cukrové kukuřice, rozmixujeme a přecedíme. Polévku dochutíme solí a bílým pepřem. Druhou polovinu cukrové kukuřice prohřejeme s máslem a použijeme ji jako zavářku do polévky.

Kadeřávková polévka
Pět listů kadeřávku rozmixujeme s trochou vody a lžící oleje a vlijeme do litru osolené vroucí vody. Vmícháme 3 lžíce polohrubé mouky, okořeníme kmínem, vaříme 10 minut. Pak odstavíme a polévku rozdělíme do talíře, do každého přidáme lžíci naklíčené pšenice, jemně nastrouhanou mrkev a petrželku.

Švestková polévka s fazolemi
Budeme potřebovat 80 g čerstvých švestek (nebo 100 g sušených), 2 brambory, menší cibuli, 200 g fazolí, 1/4 litru kysané smetany, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, sůl a litr a čtvrt vody. Sušené švestky dáme nabobtnat hodinu do vody, čerstvé omyjeme a osušíme. Přes noc namočené fazole dáme vařit, když měknou, přidáme brambory, cibulovou jíšku a vypeckované švestky. Hotovou polévku osolíme a zahustíme kysanou smetanou – už se nevaří.

„Kvasnica“ – polská zelňačka
Klasická česká zelňačka nebo slovenská kapustnica či kyselica obsahuje vedle zelí řadu ingrediencí – jako uzený bůček, slaninu, klobásy, ale i smetanu a jíšku. Polská zelňačka je nezahuštěným vývarem z libového uzeného a polévkového hovězího masa s bramborami, pokrájeným masem, zelím a bylinkami.

Čočková polévka se sušenými švestkami
Budeme potřebovat čočku, sušené švestky, hladkou mouku, olej a sůl. Čočku uvaříme do poloměkka a odstavíme ji. V jiném hrnci na oleji osmahneme hladkou mouku, zalijeme ji vodou, dobře dohladka rozmícháme a přivedeme k varu. Když mouka zhoustne, přidáme uvařenou čočku i s vodou, ve které se vařila, a vaříme doměkka. Podle chuti osolíme. Odstavíme z ohně, přidáme sušené švestky nakrájené na poloviny a necháme chvíli odstát.

Kuřecí vývar s bylinkovými nočky
Potřebujeme kuřecí maso na polévku, 1 mrkev, 1 petržel, malý celer, 1 cibuli, 3 kuličky pepře, sůl, 30 g hrubé mouky, 10 g strouhanky, jedno vejce, čerstvé bylinky. Kuře chvíli povaříme v osolené vodě, přidáme zeleninu a vaříme do měkka. Vývar přecedíme, zeleninu a část masa nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru. V hrníčku uděláme těstíčko z mouky, vejce a strouhanky, přisolíme, přidáme najemno nakrájené bylinky a pomocí lžíce zavaříme nočky do vroucí vody. Můžeme je také propasírovat přes síto na halušky. Vaříme asi 5 minut. Uvařené nočky přecedíme a nasypeme do vývaru.

Sladká pivní polévka
Světlé pivo povaříme s rozinkami, oloupanými praženými (nasekanými) mandlemi, zahustíme žloutky a osladíme medem. Na talíři se polévka posype osmaženou žemlí nakrájenou na kostičky.

Čtenářská diskuze