podorlická kuchařka: období cukroví je zde

V minulosti se sladké pečivo peklo už na sv. Martina, další příležitostí k přípravě zvláštního pečiva, zejména perníků, byla i mikulášská nadílka.

Stejně jako dnes, bylo v období Mikuláše nejčastěji zhotovováno pečivo ve tvaru Mikulášů, čertů a andělů, a to z různých těst, hlavně z perníkového a různě zdobené.

DSC06645

Foto: Irena Voříšková

Párečkové bonbóny do nadílky
Potřebujeme 1 balíček listového těsta, 6 až 8 nožiček tenkých párků, 1 vejce a bavlněný provázek. Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme asi třikrát vidličkou. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta, zabalíme do válečku a okraj těsta mírně přitlačíme. Asi 1,5 cm od krajů válečku přitlačíme těsto kolem párku a lehce převážeme provázkem, konce těsta nastříháme nebo nakrájíme a upravíme tak, aby vypadaly roztřepeně. Vzniklé „bonbóny“ potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut dozlatova.

Makové perníčky
Budeme potřebovat 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g medu, 3 vejce a 1 vejce na pomazání, lžíci rumu, lžičku jedlé sody, lžičku mletého perníkového koření, 3 lžíce mletého máku a 100 g nemletého máku (na zdobení). Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. K ingrediencím přidáme tekutý med a tři vejce a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v chladu nejméně do druhého dne. Poté na pomoučeném válu těsto rozválíme a vykrajujeme tvary. Vykrojené perníčky pokládáme v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi osm minut. Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme z prosetého moučkového cukru a ušlehaného bílku.

Mandlové perníčky
Těsto připravíme z 80 g mandlí, ze kterých by mělo být 10 g hořkých (se slupkou), 260 g cukru, 120 g bílků, 50 g hladké mouky, lžičky pražené mouky, 10 g citronátu, trochy skořice a 50 g opražených lískových oříšků. Na dokončení potřebujeme cca 60 kulatých oplatek o průměru 40 mm a mandle na zdobení. Mandle a oříšky nastrouháme a zamícháme do mírně vyšlehaných bílků. Přidáme nadrobno nasekaný citronát a nad párou vše nahřejeme asi na 50°C. Po odstavení přidáme mouku a necháme vychladit. Ještě vlahou hmotu pomocí cukrářského sáčku naneseme na oplatky (kolečka), ozdobíme půlkami mandlí a položíme na mastný, moukou posypaný plech. Dvě hodiny necháme zaschnout, poté zvolna upečeme.

Sýrová lízátka
Smícháme 1 balení smetanového sýru, lžíci mléka a šálek strouhaného sýru. Vytvoříme kuličky, které obalíme v sýru, oříškách nebo koření (dle chuti) a napíchneme na slanou tyčku.

Čerti z kynutého těsta
Potřebujeme 500 g hladké mouky, 1 žloutek, 20-30 g droždí, 30-50 g krupicového cukru, 50 g másla, 250-300 ml mléka, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl, rozinky na oči, 1 vejce na potření a med. Rozdrobíme droždí, rozmícháme je se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka na hladké těstíčko. Necháme stát asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Tuk utřeme se žloutkem a cukrem, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru, nakonec i vzešlý kvásek a mouku se špetkou soli a vlažným mlékem zaděláme těsto. Poté těsto přikryté utěrkou necháme asi hodinu vykynout, vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na zhruba stejné dílky. Z každého dílku vyválíme váleček (silný asi jako malíček). Dva válečky přiložíme k sobě a v polovině spleteme, vytvoříme tak tělo čerta – konce jsou ruce a nohy. Z kousku těsta uděláme hlavu s rohy – rozinky použijeme jako oči. Uložíme na tukem potřený plech. Po vykynutí potřeme čerty rozšlehaným vejcem a rychle je upečeme. Částečně vychladlé je potřeme medem.

Čtenářská diskuze