podorlická kuchařka: meloun

Melouny, přestože se jim říká často ovoce pro jejich sladkost, jsou vlastně zelenina. Melounů, které patří do čeledi tykvovitých jako třeba okurky, je mnoho druhů – dělí se podle barvy a tvaru. Hlavní dvě skupiny jsou vodní melouny a cukrové melouny. Vodní meloun je u nás oblíbenější – pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Obsahuje asi 91 % vody. Cukrové melouny jsou menší, žluté či zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou. Cukrový meloun má mnoho odrůd – například ananasový meloun má stejnou barvu slupky jako vodní, rozdíl je v barvě dužiny, která je žlutá a chutná jako ananas. Honeydew – takzvaný medový meloun – má zase žlutou kůru a zelenou dužinu, hodí se k parmské šunce či lososu. Cantaloupe je nejmenší ze všech druhů melounů, voní také jako ananas a podává se často s vanilkovou zmrzlinou. Ananas a papáju připomíná též meloun charentais s meruňkově zabarvenou dužinou.

Melouny se konzumují jako předkrm, nebo jako dezert po jídle.

Meloun je v kombinaci s ovocem ideální do ovocných salátů, rozmixovaný nebo pokrájený se hodí do nealkoholických i alkoholických koktejlů, bowlí, používá se i do zeleninových salátů s přidáním například sýra a ořechů, do salátů s drůbežím masem nebo šunkou i k sýru.

Chutné jsou rovněž špízy s melounem – například s hroznovým vínem a sýrem. Osvěžující je také sorbet z melounu nebo ledový pohár.

Ze sladších a méně vodnatých odrůd, jako je meloun medový a ananasový, můžeme připravit i čerstvé dezerty s tvarohem a jogurtem.

watermelon-3437679_1920

Ilustrační foto: Pixabay.com

Melounová bowle
Potřebujeme jeden meloun, litr a půl bílého vína, 300 g cukru, citron a lahev sodovky. Omytý meloun rozkrojíme a kulatou vykrajovačkou vybereme dužinu. Dáme do mísy, zalijeme částí vína, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v lednici macerovat asi hodinu. Pak promícháme, přilijeme víno nebo sycenou vodu a podáváme přizdobené snítkou máty a obložené ledovými kostkami.

Melounový sorbet
Malý vodní meloun vydlabeme – dužinu bez peciček rozmixujeme se 100 g moučkového cukru a šťávou z jednoho citronu, v plastové nádobě necháme zmrazit. Během mrazení se má promíchat. Podává se přelitý vínem či sektem nebo minerální vodou.

Melounový salát
Žlutý (cukrový) a menší červený (vodní) meloun nakrájíme na kostičky a přidáme 2 kiwi nakrájené na kostičky. Smícháme a přelijeme pak zálivkou z citronové šťávy, medu a trošky vody. Salát ozdobíme meduňkou.

Polévka z galia melounu
Potřebujeme malý žlutý galia melounek, citron, pomeranč, 200 ml jablečného moštu a ovoce na ozdobu (pár jahod, malin…). Melounek zbavíme semínek a rozkrájíme na plátky, které rozmixujeme s moštem. Do namixované polévky zamícháme na kousky nakrájené dílky pomeranče a citronu. Dáme chladit na několik hodin do ledničky. Polévku podáváme ozdobenou ovocem.

Parmská šunka s melounem
Potřebujeme jeden žlutý nebo galia meloun, 200 g parmské šunky, 150 g cherry rajčátek, 150 g hroznového vína, 50 g hlávkového salátu, lžičku balzamikového octa, šťávu z 1 citronu, barevný drcený pepř a sůl. Vychlazený meloun oloupeme, nakrájíme na výseče a rozložíme na talíře. K nim přidáme šunku, rajčátka, víno a salát, zakápneme citronovou šťávou a balzamikem. Osolíme a opepříme podle chuti.

Ovocný salát s melounem
Potřebujeme čtvrtku vodního melounu, 150 g jahod, 80 g rybízu (nebo angreštu), jablko, pomeranč, med na přislazení, 150 g kysané smetany a 50 ml vaječného koňaku. Ovoce pokrájíme na kostičky a přelijeme smetanou smíchanou s koňakem, kterou lze přisladit medem. Ovocné saláty s melounem můžeme podávat v „misce“ z melounu – vydlabané melounové slupce.

Čtenářská diskuze