Masopust má své místo v kalendáři vždy mezi svátkem Tří králů (6. ledna) a Popeleční středou (její termín závislý na Velikonocích) – letos bude 6. března. Masopustní úterý – neboli ostatky – poslední den masopustního veselí, slavíme v letošním roce 5. března.
Příprava na masopust tradičně začínala ve čtvrtek před masopustní nedělí (tučný čtvrtek). Podle tradice má v tento den člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Tučný čtvrtek letos připadá na 28. února.
Masopustní období je spojeno s hodováním, ke kterému patří vedle pochoutek ze zabíjaček, hlavně koblihy a cukroví s názvem boží milosti. Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Ráno se pak naposledy (až do Velikonoc byl půst od masa) konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, oběd však už byl přísně postní – většinou to bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb nebo brambory.
Masopustní koblihy a kroužky
Masopust se nemohl obejít bez koblihy nejlépe plněných zavařeninou. Aby voněly, hospodyně je sypaly cukrem smíchaným s pravou vanilkou, která patří k nejvzácnějšímu koření.
Připravíme si kvásek. Z 250 ml vlažného mléka, 40g droždí, 1 lžíce cukru a 1 lžíce polohrubé mouky vymícháme jemné těstíčko, které necháme na teplém místě vykvasit. Do mísy pak dáme 500g polohrubé mouky, lžičku soli, 4 žloutky, 50g rozehřátého másla, lžičku skořice, lžíci rumu a již zmíněný kvásek. Z toho vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod ubrouskem vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, z něhož se vykrajují kolečka. Na ně dáme lžičku zavařeniny, přiklopíme dalším vykrojeným kolečkem a na okrajích stiskem pevně spojíme, aby náplň nevytekla. Pečeme v rozpáleném oleji na pánvi, nebo ve fritovacím hrnci. Marmeládu vybereme podle chuti. Kdo má rád výraznější, ostřejší, sáhne po rybízové či ostružinové. Koblihy se ale dají plnit i mákem. Usmažené koblihy pak dáme oschnout na pečící papír a posypeme moučkovým cukrem.
Ze stejného těsta se dělají i takzvané kroužky. Koblihy necháme bez náplně a před smažením těsto uprostřed roztáhneme, aby vznikly kroužky. Ty se napíchané na tyčce rozdávaly maškarám v masopustním průvodu.
Boží milosti
Potřebujeme 500 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, špetku strouhané citronové kůry, 4 vajíčka a 8 lžic rumu. Na obalování moučkový cukr, smíchaný s vanilkovým. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a hněteme, dokud není tuhé. Na vále vyválíme z těsta plát o tloušťce 3 mm, z něhož uděláme nudličky široké 3 cm, které potom ještě překrájíme na obdélníčky. Uprostřed je rádýlkem prořízneme. Smažíme je v oleji dozlatova z obou stran a ještě teplé obalujeme v cukru. Před obalením můžeme nechat krátce na ubrousku – odsát tuk.
Šibřinky s tvarohovou nádivkou
Tradičním masopustním jídlem jsou i šibřinky. Ty lze naplnit jakoukoliv náplní – od máku až po povidla. Například tvarohem a posypat je mákem. Potřebujeme 500 g hladké mouky, 6 vajec, 300 g tvarohu, citronovou kůru, 100 g moučkového cukru, sůl, mák a cukr na posyp, trochu másla na polití. Nejprve vytvoříme tvarohovou náplň. Stačí utřít jeden žloutek s cukrem, přidat tvaroh a trochu citronové kůry. Poté z mouky, vajec a trošky soli vytvoříme těsto a z něj vyválíme tenkou placku. Z placky vykrajujeme kolečka nebo obdélníčky, na které dáme lžičku tvarohové náplně. Těsto přehneme a okraje dobře stlačíme. Taštičky vaříme v osolené vodě 5-8 minut. Podáváme teplé, polité trochou rozpuštěného másla a sypané mákem a cukrem.
Rychlé tvarohové koblížky
Potřebujeme 1 tvaroh, 4 vejce, 4 lžíce mléka, trochu rumu (či rumové aroma), 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, tuk na smažení a moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování. Všechny suroviny, kromě cukru na obalování, smícháme. Do dobře rozehřátého tuku vkládáme těsto, a to po lžících tak, aby se koblížky, když budou z jedné strany osmažené, mohly samy obrátit, popřípadě jim pomůžeme lžící. Horké je obalujeme v cukru, aby cukr na koblížku v dostatečné vrstvě držel, protože těsto není oslazené.