podorlická kuchařka: letní ovoce

Konec prázdnin je časem zavařování letního ovoce ze zahrádek i darů lesa.

sea-buckthorn-2798599

Rakytník.
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rakytníkový džem
Potřebujeme 1 kg plodů rakytníku a 1 kg cukru. Plody rakytníku omyjeme a dáme do hrnce rozvařit. Pak je propasírujeme přes sítko, znovu dáme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme cukr. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Pak okamžitě plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Brusinková marmeláda
Budeme potřebovat 1 kg brusinek, 1 kg jablek, 800 g cukru, 1/2 citronu, skořici dle chuti. Brusinky s oloupanými a vykrájenými jablky dáme do hrnce a podusíme doměkka. Rozvařené ovoce prolisujeme, smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání. Marmeládu rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.

Černý jeřáb jako brusinky
Potřebujeme 1 kg černých jeřabin, 600 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 4 drcené hřebíčky, pektogel, půl lžičky kyseliny citronové a sklenku rumu. Jeřabiny propláchneme a necháme okapat. V kastrolu je pak podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme cukr, koření a uvaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny částečně rozmačkáme, přidáme pektogel a kyselinu citronovou a ještě krátce povaříme. Odstavíme z plotny, přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do čistých skleniček a uzavřeme. Můžeme pak použít například ke svíčkové místo brusinek.

Broskvová marmeláda s ananasem
Budeme potřebovat 700 g broskví, 300 g ananasu, 500 g želírovacího cukru a 1 lžičku kyseliny citronové. Vypeckované broskve nakrájíme na kostičky. Ananas oloupeme, odstraníme dřevnatý střed a dužinu nakrájíme také na kostičky. Do hrnce dáme kousky broskví, ananasu, kyselinu citronovou, želírovací cukr a promícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Pak hrnec ze sporáku sundáme. Do připravených sklenic nalijeme marmeládu a sklenice vzduchotěsně uzavřeme.

Džem z rakytníku
Potřebujeme 1,2 kg plodů rakytníku, 1 kg cukru, 1 ks želírovacího cukru a 2 lžičky kyseliny citronové. Zralé plody rakytníku omyjeme, podusíme ve větším hrnci a rozmixujeme. Pasírováním vymačkáme šťávu, zahřejeme ji a zvolna přisypáváme želírovací prostředek, kyselinu citronovou a cukr. Když se vše rozpustí, necháme probublat alespoň 3 minuty. Sesbíráme pěnu, která se vytvořila na povrchu. Pro kontrolu – lžičku směsi kápneme na vychlazený talířek, pokud směs po vychladnutí ztuhne, můžeme plnit do sklenic. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ostružinový sirup
Ostružiny propereme, osušíme a nasypeme do porcelánové nádoby, kde je rozmačkáme. Přilijeme 1/2 litru vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou (10 g). Nádobu zakryjeme a dáme na tři dny do lednice. Potom šťávu z ostružin přecedíme přes jemné plátýnko, odměříme její obsah, přidáme potřebné množství cukru a vaříme dokud se cukr nerozpustí. Na 1 litr čisté šťávy potřebujeme 1,5 kg cukru. Ještě horký sirup nalijeme do umytých lahví, uzavřeme a po vychladnutí uložíme na temném místě. Sirup je určen k rychlé spotřebě.

Broskvová marmeláda
Budeme potřebovat 1 kg broskví, 1 kg cukru, 1 lžičku kyseliny citronové, 1 gelfix klasic a 4 lžíce rumu. Omyté a vypeckované broskve oloupeme (není to nutné) nakrájíme, případně pomeleme na masovém strojku, promícháme s cukrem, kyselinou a gelfixem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty, přidáme rum, promícháme a horkou marmeládu plníme do nahřátých sklenic. Sklenice zavíčkujeme (víčka předem sterilujeme ve vařící vodě) a postavíme asi na 10 minut dnem vzhůru.

Čtenářská diskuze