podorlická kuchařka: letní grilování

Letošní léto grilování přeje, a tak si ho nějakou dobu snad budeme ještě užívat.

P1460275

Ilustrační foto: Pixabay.com

Ačkoli se dá grilovat téměř všechno – zelenina, ovoce i houby, budeme se dnes věnovat nejoblíbenější grilované pochoutce – masu. Protože maso může při grilování vyschnout, potíráme je během grilování, aby bylo šťavnaté a aromatické, kořeněným olejem nebo pivem.

Důležité jsou marinády na naložení masa, do nichž můžeme použít různé druhy koření, nasekanou cibuli, česnek i sojovou nebo worchestrovou omáčku, kečup či med. Základem marinády je vždy olej a něco kyselého (víno, hořčice, pivo). Chutná je s čerstvými (i sušenými) bylinkami – s bazalkou, oregánem nebo rozmarýnem. Marinády můžeme vytvořit podle vlastní fantazie a chuti. Maso by mělo být naložené alespoň 12 hodin.

Grilovat můžeme i uzeninu, na špízu s uzeninou by neměla chybět cibule, můžeme přidat i slaninu nebo sýr, potíráme olejem a pivem, případně kečupem. Grilovat lze i bílou klobásu – jako klobásové šnečky. Uzené maso z grilu  chutná výborně a nemusíme jej ochucovat tolik jako jiné maso – hovězí, vepřové, drůbež nebo ryby.

Plněné vepřové kotlety
Kotlety mírně naklepeme a naložíme do marinády z oleje, hořčice, majoránky, bazalky a pepře. Necháme v chladu rozležet. Kotlety před grilováním nařízneme a vzniklou kapsu naplníme plátkem sýru či šunky, nebo také nahrubo nastrouhaným salámem s křenem či hořčicí. Grilujeme na roštu za stálého potírání marinádou. Hotové kotlety pak osolíme. Podáváme s grilovanými bramborami nebo chlebem.

Grilovaný mletý steak na česneku
Z půl kilogramu mletého kuřecího masa, lisovaného stroužku česneku, vejce, koření (na steaky a bílý pepř), trochy šťávy z ananasu nebo ananasového kompotu, lžíce hladké mouky a lžíce solamylu vypracujeme směs. Z ní vytvoříme placičky, které osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka ogrilujeme na olejem vymazané grilovací pánvi, a to z obou stran. Podáváme s ovocným salátem.

Kuřecí prsíčka se zázvorem
Nastrouháme zázvor – potřebujeme 2 lžíce, k němu přidáme lžíci hnědého cukru a 2 prolisované stroužky česneku. Přilijeme marinádu – 20 ml suchého sherry, 4 lžíce sójové omáčky a 4 lžíce slunečnicového oleje, vše promícháme. V marinádě necháme asi hodinu proležet čtyři osolené kuřecí řízky. Pak maso obalíme v sezamových semínkách a ogrilujeme.

Ďábelské roštěnky
Roštěnky dobře naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se nekroutily. Pokapeme je olejem a necháme odležet asi hodinu. Zatím si připravíme „ďábelskou směs“. Jednu větší cibuli nakrájíme a na oleji osmažíme. Přidáme na kostičky pokrájené 2 až 3 kyselé okurky, na nudličky nakrájenou sterilovanou kapii, 2 až 3 stroužky sekaného česneku a feferonku. Přidáme lžíci hořčice, sůl, pepř, kečup a chvíli podusíme. Roštěnky ugrilujeme, na hotové maso navrstvíme ďábelskou směs a podáváme.

Biftečky se sýrem
Hovězí maso (asi půl kilogramu) nakrájíme na plátky vysoké 1,5 centimetru a jemně naklepeme. Potřeme olejem, okořeníme mletou paprikou, pepřem, bazalkou nebo petrželkou a necháme v chladu několik hodin odležet. Pak grilujeme na roštu z obou stran, před dokončením posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Maso, které podáváme se zeleninou, osolíme až hotové.

Grilovaný mletý steak se zeleným pepřem
Z půl kilogramu mletého hovězího masa, jedné nastrouhané cibule, vejce, koření (worcesterská omáčka a zelený pepř), lžíce hladké mouky a lžíce solamylu vypracujeme směs, z níž vytvoříme placičky. Ty osolíme a obalíme v hladké mouce. Ogrilujeme a podáváme se zeleninovým salátem.

Čtenářská diskuze