Zralá vychlazená broskev je sama o sobě lahodným dezertem. Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, draslík a vápník. Z vitaminů to je beta-karoten, C a vitaminy skupiny B.
Broskve se dělí na dvě skupiny, a to oddělitelné od pecky a neoddělitelné od pecky – ty se pak dále dělí na takzvané bělomasé, žlutomasé a červenomasé. Příbuzné broskvím jsou nektarinky – jedná se o skupinu odrůd, u které nejsou vyvinuty chlupy na slupce plodu.
Broskve se nedají dlouho skladovat, proto se využívají na kompoty a další zavařeniny. Před kompotováním je lze zbavit slupky – spařením. Ze slupek jde připravit čaj, který chutná zejména ledový, podáváme ho s kousky broskve. V kuchyni broskve můžeme použít do dezertů, ovocných salátů i k masu – zejména drůbežímu. Na broskvích si pochutnáme i v kombinaci se zmrzlinou či medem.
Broskvový koláč s drobenkou
Na třené těsto potřebujeme 5 vajec, 150 g cukru, vanilkový cukr, 150 g másla, 250 g polohrubé mouky, půl balíčku kypřícího prášku do pečiva a šťávu z půlky citronu. Na obložení a drobenku si připravíme 1 kg broskví, 100 g chlazeného másla, 55 g cukru, vanilkový cukr a 150 g hrubé mouky. Na ozdobení 100 g čokoládové polevy. Ušleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Mouku prosejeme do mísy spolu s práškem do pečiva a postupně přidáváme máslo a šťávu z citronu. Smícháme s ušlehanými vejci. Těsto rozprostřeme na připravený plech (pečicí papír) a uhladíme. Pokrájené broskve dáme na těsto, posypeme drobenkou a nadrobno na ni nakrájíme máslo (na hoblinky) Pečeme asi 30 minut.
Broskvový sorbet s ryzlinkem
Budeme potřebovat 750 g zralých broskví, 250 ml Rýnského ryzlinku, 200 g cukru, 1 až 2 lžičky citronové šťávy a špetku soli. Vypeckované broskve nakrájíme na kousky, přidáme cukr, sůl, ryzlink a rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávu dle chuti a dáme zmrazit.
Salát s grilovanými nektarinkami
Potřebujeme 4 nektarinky, dvě kachní prsa, 200 g směsi salátových listů dle chuti, lžíci medu, lžíci dijonské hořčice, 1 červenou cibuli, 6 lžic olivového oleje, a sůl a pepř. Osmažíme na pánvi kachní prsa, kůži na nich nařízneme do mřížky, poté přesuneme maso do trouby a pečeme do měkka. Pak ho natrháme do salátu, přidáme na pánvi na lžíci oleje ogrilované nektarinky pokrájené na klínky, nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou z oleje, medu a hořčice. Osolíme a opepříme dle chuti.
Semifreddo z nektarinek – dezert
Budeme potřebovat 500 g nektarinek, 2 žloutky, 200 g třtinového cukru, 300 ml jablečného džusu, 2 lžíce likéru Amaretto, 250 g mascarpone a 100 g oříškových BeBe sušenek. Dvojitou vrstvou potravinářské fólie vyložíme formu na terinu o objemu zhruba 1,5 litru. Nektarinky dáme do menšího hrnce, zalijeme je džusem a zasypeme polovinou cukru. Opatrně zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté zpola zakrytý hrnec 10 minut necháme probublávat, aby nektarinky změkly a pokryly se sirupem. Poté opatrně vyjmeme 8 nektarinkových půlek a dáme je stranou. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a necháme zchladnout. Žloutky, amaretto a zbylý cukr dáme do žáruvzdorné mísy a umístíme ji na hrnec s vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna mísy) a šleháme do hladké hmoty. V jiné míse smícháme mascarpone a nektarinkové pyré. Do směsi vlijeme žloutkový krém a promícháme. Polovinu této směsi nalijeme do formy, poklademe kousky z 8 nektarinkových půlek, přes ně nalijeme druhou polovinu směsi, navrch rozdrobíme Bebe sušenky (přitlačíme k povrchu) a dáme na 4 hodiny do mrazáku.
Broskvové (chutney) – čatní
Půl kilogramu vypeckovaných broskví bez slupky nakrájíme na kousky. Do varu přivedeme 250 g cukru a 150 ml octa, přidáme broskve, 120 g propláchnutých rozinek, kousek (cca 3 cm) nakrájeného oloupaného zázvoru a lžičku chilli koření. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Směsí naplníme skleničky, uzavřeme a obrátíme na chvíli dnem vzhůru, nebo sterilujeme. Podává se k masu.