podorlická kuchařka: horké nápoje

Horké nápoje pro zahřátí (a mohou obsahovat i kapku alkoholu) se hodí zejména v zimě. Připravují se z kávy, kakaa, čaje, bylinek, mléka, vína i lihovin. Většinou v nich nechybí ani koření, ovoce a ovocné šťávy či mošty.

Dětem nabídneme samozřejmě variantu bez alkoholu.

P1440880

Foto: Irena Voříšková

Svařené víno s karamelem
Potřebujeme jeden citron, 4 lžíce třtinového cukru, 7 hřebíčků, 5 anýzů, 2 celé skořice, litr červeného vína. Citron dobře očistíme kartáčkem, asi ze čtvrtky citronu nastrouháme kůru na nudličky. Do hrnce vlijeme červené víno, vsypeme koření, citronovou kůru. Necháme svařit, až se tvoří narůžovělá pěna. Mezitím dáme na teflonovou pánev cukr a necháme rozpustit na karamel. Když se víno svaří, vlijeme karamel (opatrně, prská to), odstavíme a mícháme. Karamel se ve víně rozpustí. Koření zčásti vyjmeme. Svařené víno rozlijeme do hrníčků a ozdobíme citronem.

Černorybízový čaj
Připravíme si 1 sáček černého čaje, 20 ml šťávy z černého rybízu, 1 kávovou lžičku cukru a půl kolečka citronu. Do sklenice nalijeme vyluhovaný čaj, pomalu vlijeme šťávu z černého rybízu, aby klesla ke dnu a nápoj byl v horní části světlý. Dochutíme cukrem a ozdobíme polovinou kolečka citronu.

Medový grog
Smícháme 50 ml rumu s 100 ml vody a vrchovatou lžící medu. Ozdobíme skořicí či badyánem a plátkem citronu (pomeranče).

Horká čokoláda
Připravíme si 500 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámeme čokoládu, postupně přilijeme také smetanu, přisypeme vanilkový cukr a vše necháme pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobíme při servírování kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.

Domácí horká čokoláda
Potřebujeme 2 lžíce čokoládového pudinkového prášku, 250 ml smetany, 100 ml mléka, skořici, cukr podle chuti a tabulku hořké čokolády. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vedle rozmícháme prášek s mlékem a skořicí a vlijeme do čokolády. Za stálého míchání přidáme smetanu, případně cukr, a necháme zhoustnout. Ozdobíme šlehačkou.

Svátečný hořící punč
Na 1 sklenici potřebujeme 3 lžičky pískového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, 100 – 150 ml vroucí vody, kolečko citronu, 50 – 100 ml rumu. Do sklenice dáme cukr, citronovou šťávu, dolijeme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch nápoje položíme kolečko citronu, na něj nalijeme rum, který zapálíme a hořící nápoj podáváme.

Glögg – švédský nápoj
Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami či lesními plody. Do hrnce nalijeme láhev červeného vína, 300 ml červeného vermutu, dáme celou skořici, 1 loupaný celý zázvor, 8 hřebíčků a 150 g cukru. Zahřejeme před bod varu – vařit se nesmí. Necháme přes noc v chladu. Druhý den scedíme, nalijeme do hrnce, přiklopíme a necháme zahřát.
Servírujeme do malých skleněných šálků, do kterých dáme lžičku oloupaných drcených mandlí a rozinek a naběračkou zalijeme lahodným nápojem.

Zázvorový čaj
Do litru vroucí vody přidáme lžičku nastrouhaného zázvoru, kousek skořice a tři hřebíčky, pět minut vaříme. Koření můžeme vynechat, pak ale dáme víc zázvoru. Podle chuti přidáme med a citron.

Čtenářská diskuze