podorlická kuchařka: černý bez

Černý bez je univerzální léčivou rostlinou s dlouhou tradicí. Jeho důležitost potvrzuje staré přísloví, které říká – před heřmánkem smekni, ale před bezem klekni. Tento keř se dá pro léčebné účely využít celý, jak květy, kůra, listy i kořen. Dnes používáme květy a plody.

black-2384331

Ilustrační foto: Pixabay.com

Na přelomu května a června se sbírají květenství bezu, na podzim pak budeme sbírat plody – bezinky. Květy obsahují silice, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamin C.

Květ černého bezu stimuluje pocení, konzumace bezového čaje proto dokáže snížit horečku. Nálev z květu se používá hlavně při nachlazení a horečnatých onemocněních dýchacích cest. Plody obsahují – co se týče vitaminů – zejména vitamin C, A, skupinu vitaminů B a kyselinu pantotenovou.

Ve farmacii se používají hlavně květy, a to jako součást čajů proti nachlazení. Výluhy z květu se využívají rovněž v kosmetice k omývání problematické pleti – proti akné. Nálev si připravíme tak, že 2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0,5 litrem vroucí vody, necháme 10 min louhovat a přecedíme. Doma si můžeme udělat pleťovou masku z květu bezu černého, lípy a heřmánku, které smícháme s tvarohem.

Květy bezu jsou v kuchyni vhodné k výrobě bezinkového sektu, limonády a také ke smažení. Z voňavých bezových květů lze kromě limonády připravit i džem s drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou.

Bezové květy se nemají příliš proplachovat, protože se tím spláchne důležitý pyl. Při namáčení musí být květy všechny pod vodou, jinak začnou tmavnout a hnít.

Bezový džem s kvítečky
Na sirupový základ potřebujeme 200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťávu z 1 citronu, 20 bezových květů, na džem pak trochu zázvoru podle chuti, kůru a šťávu z 1 citronu, 2 želírfixy 2:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových okvětí. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5 až 10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru, Želírfixy 2:1 a povaříme 3 až 5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme další natrhané kvítečky z bezových květů. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jahodovo-bezový džem
Budeme potřebovat 1 kg jahod, 7 bezových květů, 450 g cukru, 2 lžíce medu balení zeleného želafixu. Jahody očistíme, nakrájíme a vložíme do hrnce. Lehce je rozmixujeme, přidáme otrhané květy bezu, cukr, med, želafix či jiný želírovací přípravek na marmelády a za opatrného míchání přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Poté vytáhneme květy a pomocí vařečky z nich sundáme džem. Směs nalijeme do skleniček, zašroubujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Jahodovo-bezový džem je dobrý na pečivo, do palačinek i na zmrzlinu.

Marmeláda z bezových květů
Budeme potřebovat 20 bezových květů, 200 g cukru, 200 g želírovacího cukru, 1 balíček želírovacího prostředku, 750 ml vody a 1 limetku. Bezové květy odtrhneme od stonků, očistíme od broučků, nasypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Bez necháme louhovat 2 až 3 dny, uchováváme v chladu. Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky. Želírovací prostředek připravíme podle návodu, vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým cukrem a za stálého míchání vaříme 5 až 10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící. Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic, pečlivě zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Čtenářská diskuze