podorlická kuchařka: bylinky

Jaro přináší možnosti obohacení našeho jídelníčku vitaminy a minerály nejen z ovoce a zeleniny, ale i z čerstvých bylinek. Bylinky navíc kromě toho, že nám dodají důležité látky, dochutí každé jídlo.

P1200278

Foto: Irena Voříšková

Jarní salát s medvědím česnekem
Smícháme několik pokrájených listů medvědího česneku, smetanky lékařské (pampelišky), hlávkového salátu, řeřichu, nakrájené ředkvičky, pórek a jedno rajče. Přidáme sůl, šťávu z jednoho citronu a tři lžíce olivového oleje. Hodí se jako příloha k masu.

Pampeliškové saláty
Mladé listy pokrájíme nadrobno, přidáme jednu pokrájenou cibuli a zálivku z vody, octa, oleje, soli a špetky cukru. Další variantu salátu z pampeliškových listů připravíme tak, že k nim přidáme jeden nakrájený malý pórek, několik oliv, rozmačkaný stroužek česneku, trochu kremžské hořčice a na kostičky pokrájený sýr – to vše zalijeme zálivkou z bylinkového octa a olivového oleje.

Jarní chřestový salát
Budeme potřebovat 500 gramů chřestu, 100 gramů hrášku (čerstvého nebo sterilovaného), 2 uvařená vejce, 150 ml jogurtu, 1 lžíci řeřichy, 2 lžíce majonézy, 1 svazeček pažitky, 1 lžíci nasekané zelené petrželky, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř a cukr. Do salátu můžeme přidat i asi 100 gramů nakrájené šunky. Chřest povaříme čtvrt hodiny v osolené vodě. Po scezení ho nakrájíme na kousky. Sterilovaný hrášek slijeme (nebo čerstvý 5 minut povaříme) a přidáme ho ke chřestu. Majonézu, jogurt, citronovou šťávu, koření a bylinky smícháme, vzniklou zálivkou zalijeme chřest s hráškem a salát posypeme nasekanými nakrájenými vejci a ozdobíme řeřichou.

Omelety s kopřivovou náplní
Budeme potřebovat talíř kopřiv, 8 vajec, 1/8 litru mléka, lžíci hrubé mouky, 2 malé cibule, nebo cibulky s natí, 50 g nastrouhaného ementálu, zelený pepř a sůl. Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, mléka, soli a mouky připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.

Pažitkové lívanečky
Rozšleháme čtyři vejce a vmícháme do nich dva šálky předem uvařené rýže. Osolíme, opepříme a přidáme hrst posekané pažitky. Můžeme ochutit strouhaným sýrem. Těsto lijeme na pánvičku jako lívancové těsto. Na tuku smažíme z obou stran a na talíři lívanečky polejeme zakysanou smetanou a posypeme čerstvou pažitkou.

Bylinkové bramboráky
Půl kila očištěných brambor rozmixujeme spolu se šťávou z poloviny citronu, lžičkou soli a 100 ml vody. Vmícháme dvě lžíce oleje, pět celých vajec a zahustíme hladkou moukou. Bílou část mladého pórku nakrájíme na kolečka a osmahneme je na oleji. Větší část osmaženého pórku vyjmeme, na jednu třetinu nalijeme bramborákové těstíčko, které opečeme z obou stran. Dáme další porci pórku, osmažíme další bramborák, a tak pokračujeme, dokud máme těsto. Zatím si v misce připravíme pomazánku z měkkého tvarohu, brynzy, drobně posekané pažitky, špetky soli a nahrubo drceného pepře. Jemně promícháme s ušlehanou smetanou a směsí potíráme bramboráky, které ještě můžeme posypat nasekanými bylinkami a kolečky pórku.

Pampeliškový špenát
Pampeliškové listy (cca půl kilogramu) opereme, nakrájíme, osolíme, opepříme a dusíme na másle mírně podlité asi 20 minut. Vmícháme 2 lžíce strouhanky a utřený stroužek česneku. Podáváme k bramborovým knedlíkům (nebo bramborům) a masu.

Čtenářská diskuze