Podorlická kuchařka: brusinky

Plod brusnice brusinky je ceněný hlavně pro vysoký obsah vitaminu A, B a C a minerálních látek – zejména železa, draslíku, vápníku a hořčíku. Brusinka svými léčivými účinky nahrazuje u nás vzácnou léčivku – medvědici, která působí protizánětlivě, močopudně a uvolňuje křeče hladkého svalstva.

Čerstvé, konzervované či sušené plody mají bohaté využití v kuchyni. Oblíbené jsou jak k přímé spotřebě, tak i k přípravě moučníků, kompotů nebo marmelád. Brusinkový kompot je velmi pikantní, hodí se nejen ke svíčkové, kde jej můžeme nahradit sušenými brusinkami, ale také ke zvěřině a hovězímu masu. Využít jej lze i ve studené kuchyni. Sušené brusinky můžeme přidat k ovesným vločkám nebo müsli a jogurtu a připravit si tak chutnou snídani.

brusinky

Ilustrační foto: Pixabay.com

Brusinková marmeláda
Potřebujeme 1 kg brusinek, 1 kg jablek, 800 g cukru, 1/2 citronu, skořici dle chuti. Brusinky s oloupanými a vykrájenými jablky dáme do hrnce a podusíme doměkka. Rozvařené ovoce prolisujeme, smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a počkáme, až se cukr v marmeládě rozpustí. Brusinkovou marmeládu ještě po částech povaříme za stálého míchání. Marmeládu rozdělíme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu a temnu.

Jablečný chlebíček s brusinkami
Budeme potřebovat hrst brusinek, 2 jablka, 2 vejce, 200 g špaldové mouky, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hroznového cukru, lžíci oleje, půl prášku do pečiva, lžíci jedlé sody, lžičku kakaa, lžičku sody, špetku soli a oříšky na ozdobu. Nastrouháme jablka, přimícháme vejce, cukr, jogurt a olej. V mouce smícháme prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao a trochu soli. Vylijeme do formy s pečicím papírem. Posypeme oříšky a brusinkami. Pečeme cca 40 minut při 180°C.

Brusinkový kompot
Na jeden 1 kg brusinek dáme maximálně 1 díl vody. Oprané brusinky zvolna vaříme asi 15 minut, aby pustily šťávu. Pak přidáme cukr (maximálně 500 g) a za stálého míchání vaříme, až je šťáva takzvaně strupovitá (tvoří se na ní bublinky), tedy asi 8 minut. Kompot je pak velmi podobný džemu a trvanlivý, protože brusinky obsahují kyselinu benzoovou. Kompot plníme do sklenic za horka a uzavřeme, nemusí se sterilizovat. Pokud nechceme mít kompot příliš zrosolovatělý, zalijeme brusinky 60 % cukerným roztokem ve sklenici a zavaříme.

Brusinková omáčka
Budeme potřebovat 250 g čerstvých nebo mražených brusinek, 100 ml pomerančového džusu a 100 g třtinového cukru. Ve vyšší pánvi smícháme cukr s pomerančovou šťávou a přivedeme k varu. Přidáme brusinky a vaříme 5 až 8 minut. U mražených brusinek stačí 5 minut. Brusinky by měly být měkké, ne úplně rozvařené. Pak omáčku necháme vychladnout a zhoustnout. V ledničce vydrží až 1 týden. Do omáčky můžeme také přidat chilli koření nebo zázvor, podle chuti. Hodí se ke zvěřině či hovězímu masu.

Brusinkové mražené suflé
Připravíme si 500 g kompotovaných brusinek, 100 g cukru, 450 ml smetany na šlehání, 4 bílky, 80 g ananasu a 2 lžičky želatiny v prášku. Kompotované brusinky rozmixujeme s ananasem nakrájeným na menší kousky (můžeme použít i sterilovaný) na jemný krém. Z cukru a 3 lžic vody uvaříme hustý rozvar. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, postupně do něj tenkým praménkem přiléváme horký cukerný rozvar a šleháme až do vychladnutí. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak ji opatrně zahřejeme, až se rozpustí, a vmícháme do rozmixovaných brusinek s ananasem. Vychlazenou smetanu vyšleháme ne úplně do tuha, opatrně ji smícháme s brusinkovou hmotou a zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Z papíru na pečení nastříháme širší proužky. Připravíme si kulaté formičky a každou vyložíme po stranách proužkem papíru tak, abychom vytvořili vyšší okraj. Formičky naplníme brusinkovou pěnou, vše uložíme minimálně na 6 hodin do mrazničky a necháme dobře ztuhnout. Před podáváním opatrně z formiček odstraníme papír, pěnu necháme lehce povolit a ihned podáváme.

Čtenářská diskuze