podorlická kuchařka: broskve

Broskve musíme konzumovat nebo zpracovat rychle, protože se nedají dlouho skladovat. Proto se z nich často dělají kompoty a další zavařeniny. Před kompotováním je lze zbavit spařením slupek. Z nich jde pak připravit čaj, který chutná zejména ledový, podáváme ho s kousky broskve. V kuchyni můžeme broskve použít do dezertů, ovocných salátů i k masu – zejména kuřecímu a studenému hovězímu.

Broskve jsou lehce stravitelné, mají hodně vitaminů a minerálů – zejména vápník, sodík a draslík a další pro zdraví důležité látky.

peach-2573836_1920

Ilustrační foto: Pixabay.com

Broskvová limonáda
Potřebujeme na 4 hrnky vody 2 broskve, 3/4 hrnku citronové šťávy, 1 citron, hrnek cukru a čerstvou mátu a broskev na ozdobu. Do hrnce nalijeme 2 hrnky vody, nasypeme cukr a přidáme broskve. Vše přivedeme k varu a pod pokličkou zvolna dusíme asi 7 minut. Potom hrnec sundáme z plotny a necháme vše vychladnout. Z broskví odloupeme slupku i pecku a dužinu nakrájíme na kousky. Svařenou vodu, kousky broskví, citronovou šťávu a zbývající vodu pak smícháme ve velkém džbánu. Nakonec do limonády přidáme nakrájené plátky citronu. Vychladíme, podáváme s ledem a můžeme ozdobit lístečky máty a broskvovými plátky.

Broskvová marmeláda s ananasem
Budeme potřebovat 700 g broskví, 300 g ananasu, 500 g želírovacího cukru a 1 lžičku kyseliny citronové. Broskve vypeckujeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Ananas oloupeme, odstraníme dřevnatý střed a dužinu nakrájíme také na kostičky. Do hrnce vložíme kousky broskví, ananasu, kyselinu citronovou, želírovací cukr a promícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme 5 minut. Pak hrnec ze sporáku sundáme. Do připravených sklenic nalijeme marmeládu a sklenice vzduchotěsně uzavřeme.

Šunkové rolky s banánem a broskví
Na přípravu je potřeba 320 g šunky nakrájené na kostky (ne moc slabé), 100 g lučiny (nebo jiného tvarohového sýra), 150 g banánů, 100 g kompotovaných (nebo spařených) broskví, 40 g másla, 100 g strouhaného ementálu, strouhanka a sůl. Sýr rozetřeme s trochou másla, osolíme, potřeme jím plátky šunky, na to dáme kolečka banánů a dílky broskví, lehce posypeme strouhankou a utvoříme závitky. Vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme sýrem a v troubě zapečeme.

Broskvový koláč s drobenkou
Na třené těsto potřebujeme 5 vajec, 150 g cukru, vanilkový cukr, 150 g másla, 250 g polohrubé mouky, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva a šťávu z půlky citronu. Na náplň a drobenku si připravíme 1 kg broskví, 100 g chlazeného másla, 55 g cukru, vanilkový cukr a 150 g hrubé mouky. Na ozdobení 100 g čokoládové polevy. Ušleháme vejce, cukr a vanilkový cukr. Mouku prosejeme do mísy spolu s práškem do pečiva a postupně přidáváme máslo a šťávu z citronu. Smícháme pak s ušlehanými vejci. Těsto rozprostřeme na připravený plech (pečicí papír) a uhladíme. Pokrájené broskve dáme na těsto, posypeme drobenkou a nadrobno na ni nakrájíme máslo (na hoblinky). Pečeme asi 30 minut.

Broskvový dort
Ze 150 g polohrubé mouky, 80 g tuku, 1 vejce, 2 lžic cukru a trochy prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme odpočinout asi půl hodiny. Pak je vyválíme na placku a v předem vymaštěné a moukou vysypané formě upečeme. Zatím si připravíme krém z 3 žloutků, které na sporáku zahřejeme (nevaří se!) se 125 g cukru, 3 lžícemi rumu a 250 ml mléka. Ve 100 ml vody necháme nabobtnat 20 g želatiny a přidáme ji do mléčného krému. Když krém vychladne a ztuhne, vmícháme do něj 250 ml šlehačky. Trochou kávy s rumem postříkáme cukrářské piškoty, které umístíme po vnitřním obvodu ve dvou řadách na vychladlý dortový korpus – aby krém nevytekl ven. Korpus potřeme polovinou krému, přidáme kompotované broskve a zakryjeme zbytkem krému. Ozdobíme strouhanou čokoládou a šlehačkou a necháme odpočinout dvě hodiny v lednici.

Čtenářská diskuze