Borůvky jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů. Chrání náš imunitní systém, dodávají nám energii, čistí krev, pomáhají při zažívacích problémech. Významný je v borůvkách zejména obsah vitaminu C a karotenu, z minerálů je důležitý především obsah železa. Čerstvé, sušené i mražené borůvky jsou lékem při všech respiračních onemocněních, používají se jako léčebný prostředek při střevních potížích.
Borůvky lze zpracovávat mnoha způsoby. Čerstvé je můžeme konzumovat rozmačkané s cukrem a smetanou nebo jogurtem, hodí se do ovocných koktejlů, salátů, nebo zmrzlinových pohárů. Chutné jsou i borůvkové marmelády a džemy, lze je zpracovávat i na sirupy nebo ovocné víno, dají se zmrazit i sušit.
Borůvková zmrzlina s levandulí
Potřebujeme hrnek borůvek, 500 g měkkého tvarohu, 150 ml mléka, 80 g cukru a dvě lžíce čerstvých (či sušených) květů levandule. Mléko s cukrem a květy za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Ale nevaříme. Levandulové mléko pak necháme přes noc v lednici, aby natáhlo vůni a chuť levandule. Druhý den je přecedíme přes plátno, rozmícháme je s tvarohem a borůvkami. Směs necháme přes noc zmrznout v mrazáku.
Borůvkové knedlíky
Připravíme si borůvky, 40 g másla, 80 g měkkého tvarohu, 500 g hrubé mouky, špetku soli, půl litru mléka, půl prášku do pečiva, 2 žloutky, tvaroh a cukr na posypání knedlíků – dle chuti, máslo na polití – dle chuti. Z tvarohu, žloutků, cukru, mléka, mouky, soli a prášku do pečiva vytvoříme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Na válu uděláme z těsta váleček, ze kterého nakrájíme kousky na knedlíky. Prsty je roztlačíme na čtverečky a plníme každý borůvkami (můžeme je pocukrovat). Opatrně zabalíme a vaříme ve vroucí vodě asi osm minut.
Borůvkové tiramisu
Potřebujeme 2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty a borůvkovou marmeládu. Máme-li čerstvé nebo kompotované borůvky, můžeme je místo marmelády použít. Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, kterou potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na níž naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.
Borůvkový likér
Potřebujeme 2,5 l borůvek, 0,5 kg cukru, 15 g celé skořice, 15 g hřebíčku a 650 ml lihoviny (například žitné). Borůvky rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak z nich vymačkáme šťávu, tu dáme ještě na 1 den do chladna. Připravenou šťávu smícháme s cukrem, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé tekutiny vmícháme lihovinu.
Borůvkový likér s vanilkou
Budeme potřebovat 300 g borůvek, 1 vanilkový lusk, 3 celé skořice, 1 kus pomerančové kůry, 3 hřebíčky, 250 g hnědého kandysu (rafinovaný řepný cukr ve velkých krystalech) a 750 ml režné – alkoholu. Borůvky vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.
Žahour – borůvková omáčka
Asi 800 g borůvek zasypeme 100 g cukru a na mírném ohni rozvaříme. Přidáme špetku skořice. Ve 20 ml mléka rozmícháme lžíci polohrubé mouky, nalijeme do borůvek a ještě chvíli povaříme – do zhoustnutí. Žahourem se polévaly palačinky nebo kynuté knedlíky. Používal se i jako náplň palačinek.
Borůvková omáčka
Podusíme 200 g borůvek s kouskem citronové kůry ve 1/4 litru vody, přidáme škrobovou moučku, rozmíchanou ve dvou lžičkách vody a povaříme. Podle chuti můžeme přisladit. S omáčkou poléváme lívance nebo těstoviny.