Pod Orlickými horami se daří pšenici špaldě

Přinášíme další díl našeho seriálu o farmářství a a zemědělství na Rychnovsku.

DSC00214SPÁLENIŠTĚ – Když je farmář Jaroslav Netík mimo domov, stýská se mu hlavně po domácím kváskovém chlebu, který si doma pečou Netíkovi z vlastní úrody obilí.

Jak se hospodaří v Podorlicku

Jeho farma, která se nachází pět kilometrů od Dobrušky směrem k Orlickým horám, je zaměřená na chov skotu a koní, ale i na pěstování a prodej brambor, pšenice špaldy, žita a ozimé pšenice. Farma má  celkovou výměru 43 hektarů, orné půdy je 18,5 hektarů.

„Zelenině se pod Orlickými horami moc nedaří, pěstovali jsme ji, ale přestali jsme s tím v roce 2006. Nejvíc se teď věnujeme bramborám a obilí,“ uvedl Jaroslav Netík.

K produktům jeho farmy patří bio žito, bio špalda, bio ozimá pšenice, bio brambory Bionta (B – přílohové) a Rozára (A – salátové).

Jaroslav Netík se pyšní oceněním nejlepšího ekologického zemědělce. Stalo se to už v roce 1995, od té doby je členem komise, která rozhoduje o udělování této ceny známé jako takzvaný Bartákův hrnec. „Letos tuto cenu udělujeme 31. května Jitce Píchové z Holicka, která pěstuje ekologicky zeleninu,“ doplnil Jaroslav Netík.

Ten na své farmě hospodaří třiadvacet let. Největším problémem pro něj bylo dvacet let čekání na 4,5 hektaru půdy, které získal na několika místech v oblasti Bílého Újezdu. Jaroslav Netík hospodaří prakticky bez dotací, jen s podporou pro bioprodukty. Spolupracuje s několika stálými odběrateli. Zájem, hlavně o obiloviny, často převyšuje jeho nabídku.

Čtenářská diskuze