Modrý dům v Kosteleckých Horkách zavoní ovocem

KOSTELECKÉ HORKY – Jak ovoce zužitkovávaly generace našich předků, proč sušárny stávaly mimo obec i další zajímavosti se dozvědí návštěvníci Modrého domu v Kosteleckých Horkách 17. listopadu. Místní akční skupina Nad Orlicí, o.p.s. a občanské sdružení INEX-SDA Kostelecké Horky tam na nedělní odpoledne od 14 do 18 hodin připravily již druhý Ovocný den.

Jde o další z akcí dlouhodobého projektu Venkovské tradice v krajině. Akce je určena široké veřejnosti, vstupné je zdarma. „Hlavním tématem letošního Ovocného dne bude zpracování ovoce tradičními technologiemi. Mezi ně patří především sušení, zavařování a moštování. Pozvání na Ovocný den přijal etnolog z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radim Urbánek. Do Modrého domu přijede s přednáškou věnovanou historickému sušení ovoce doprovázenou fotografiemi, ukázkami stavebních plánů,” zve na akci Petr Kulíšek z obecně prospěšné společnosti Nad Orlicí.

Aby neshořela půlka vesnice

Součástí akce bude také exkurze k roubené sušárně ovoce stojící na zahradě Modrého domu. „Návštěvníci se dozvědí, jak fungovala dýmná sušárna ovoce, proč se říká křížala, co je pracharanda nebo kocvara,” prozrazuje dále Petr Kulíšek.Každého asi napadne, proč sušárny, na Horkách zvané sušky, stávaly vždy mimo vesnickou zástavbu. Prostě proto, aby při sušení ovoce neshořela půlka vesnice.

Během odpoledne návštěvníci uvidí rovněž ukázku moštování na mobilní moštárně, pasterizaci moštu a budou mít příležitost prohlédnout si komunitní velkokapacitní sušárnu ovoce, zeleniny a hub. „Pro děti je připravena procházka po statku s vyprávěním o hospodářských zvířatech a několik ovocných her.  Akci bude doprovázet výstava původních odrůd ovoce,” dodává Kulíšek.

Návštěvníci se mohou těšit také na prodej biomoštu z blízké eko-farmy a na košt a prodej originálních pochoutek z divokého ovoce. Občerstvení ve stylu Fair trade nabídne místní Modrá kavárna.

Čtenářská diskuze