Ke svatému Martinu neodmyslitelně patří víno, roste i pod Orlickými horami

Vinař na novoměstských terasách letos sklízel první panenskou úrodu hroznů. Pěstitelů vína v kraji pomalu přibývá.

Marta Hovorková IMG_1885NOVÉ MĚSTO N. M. – Před třemi lety založil na novoměstských terasách Libor Hovorka novou vinici a letos se tam uskutečnilo na svatého Václava první symbolické vinobraní. Víno ale sklízel Libor Hovorka a jeho manželka Marta až v říjnu.

Málokdo by možná čekal, že v podhůří Orlických hor narazí na vinici, protože region nenáleží zrovna k vyhlášeným vinařským oblastem. Tento pokus o pěstování vinné révy ve městě je však již historicky třetím v pořadí.

„První pokus o založení vinice tu byl v první polovině šestnáctého století, vínu se ale v našich klimatických podmínkách nedařilo, takže po několika desetiletích pěstování skončilo. Pak se o obnovení vinohradu pokusil kupec Antonín Hartman, který vybudoval tyto terasy. Utratil za ně celé jmění, a dobré víno z nich nevzešlo,” připomíná místní vinařskou historii Libor Hovorka.

Doufá, že bude úspěšnější.

„Snad nedopadnu jako moji předchůdci. Já  mám však tuto činnost jako koníček a nejsem existenčně závislý na tom, jestli se bude vinici dařit. Jak budu s letošní úrodou spokojený, to vám řeknu až příští rok, až víno ochutnáme. Ale co do množství hroznů jsem velice spokojený, takovou úrodu jsem vůbec neočekával,“ říká majitel vinice. Z vinobraní chce v Novém Městě nad Metují udělat tradici a za rok tam letošní víno, z takzvané panenské úrody,  podávat.

V kraji je nadšených pěstitelů několik

Libor Hovorka si nakoupil hodně literatury o pěstování révy a také ji přečetl, ale nakonec stejně dělá vše podle svého.

„Je to systém, ne přímo pokus – omyl, ale učím se. Každým rokem si osvojuji  nové poznatky a doufám, že se ze mě za pár let stane zkušený pěstitel vinné révy. Sbírám také informace v okolí. Je nás víc pěstitelů vína, kromě Jaroslava Černého v Opočně je to pan Martínek ve Vrchovinách, další jsou v Litoboři, to je vesnička u Babiččina údolí, Černilově, v Hradci Králové, a dokonce v Trutnově,“ vysvětluje Libor Hovorka. Kupoval také nějaké sazenice od Jaroslava Černého v Opočně, ale ty byly na takzvané stolní víno, to je určené k přímé konzumaci. Víno dělat sám zatím Libor Hovorka nebude. Letos zpracování hroznů přenechal profesionálnímu vinaři ve středních Čechách. Do budoucna se to chce naučit sám. Zatím ho zaměstnává plně samotná vinice.

„Práce to dá hodně, vinici okopávám asi jednou měsíčně, pak musím révu také zastřihávat, zalamovat a ošetřuji ji proti plísním a různým nemocem, abych se vůbec úrody dočkal. Relativně je to dost práce, protože se o vinici starám sám ve volném čase, chodím do zaměstnání,“ dodává pěstitel révy Hovorka.

Čtenářská diskuze