Chleba z Krňovic získal ocenění

KRŇOVICE – Chleba z Podorlického skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem získal ocenění v soutěži o nejlepší Regionální produkt Hradecka a polské Svídnice. Vyhlášení se konalo v sobotu 28. září v Hradci Králové v rámci tradiční akce Hradecký koštýř.

SAM_9522

Irena Zárubová a krňovický chleba.
Foto: Eva Ženíšková

„Náš chleba pečeme už dobrých deset let. Pro nás je to ocenění toho, že lidem chutná, a také, že děláme něco, co má smysl. Ukazujeme veřejnosti tradice pečení chleba. Vyrábíme ho podle starého receptu, ne nějak extra starého, ale zkrátka starého. Na požádání seženou zájemci u nás ve skanzenu recept na jeho výrobu. Pečeme ho z chlebové mouky, kdy dáváme polovinu pšeničné a polovinu žitné. Podstatou je teplota trouby při pečení. Každý chleba chce své a tenhle náš, který je dělaný na kamennou pec, chce zkrátka co nejvyšší teplotu při pečení. Připravujeme ho při všech našich veřejných akcích i příležitostně. Nejbližší akce, kdy ho budeme znovu péct, bude letos před Vánoci 14. a 15. prosince,“ prozradila Orlickému týdeníku Irena Zárubová z krňovického skanzenu.

Čtenářská diskuze