Buďte opatrní! Hasiči varují před požáry během grilovací sezony

REGION – Hasiči v kraji již evidují první případy požárů grilu. A jelikož je v plném proudu takzvaná grilovací sezona, je dobré zapamatovat si a osvěžit si pár dobře míněných rad.

Spotřebič se musí používat dle pokynů výrobce, tedy dle návodu. V návodu je například uvedeno použití minimálně 1 m od zdi domu nebo stavby nebo překážky. Tedy gril ne na balkon, ne do lodžie a určitě ne ve chvíli, kdy je krytá terasa čtyř stran nebo vnitřní dvorek tvořící součást domu.

Pokud bude gril na otevřené terase, tak je možné ho použít.

Je nutno vzít v úvahu i další místní předpisy, například obecní vyhlášky, místní domovní řády pro bytová družstva a podobně. Tam lze například zakázat použití otevřeného ohně, a to jak v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, tak i trvale.

I při běžném použití spotřebiče je nutno postupovat podle zmiňovaného návodu, to znamená před použitím zkontrolovat těsnost hadic a po použití demontovat láhev ze spotřebiče. Dále platí uvedený zákaz použití v průvanu nebo v dešti.

Jde to, ale vždy byste měli nejprve zjistit, co na to místní vyhláška, stanovy vašeho domu a sousedé. I když s tím nikdo nebude mít problém, měli byste co nejohleduplnější a vynechat grily na dřevěné uhlí, které hodně kouří.

„Největším problémem grilů na dřevěné uhlí není kouř, ale uhlíky, které mohou z grilu vylétnout a zapadnout a později způsobit požár,“ řekl Václav Dostál, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje. Pro balkonové grilování je nejpraktičtější gril na elektřinu.

Nejjednodušší radou, jak zacházet s grilem, je přečíst si návod k obsluze, který si dnes lze opatřit i na internetu a dodržovat jej.

Pokud dojde k požáru plynové nádoby, tak je nejdůležitější zamezit přístupu plynu do zařízení, to znamená, pokud to jde, uzavřít lahev. Jinak hodit hořící třeba do sudu, bazénu, rybníku apod. a přivolat hasiče.Vendula Horáková

Čtenářská diskuze
Tags: ,